Τροχαίο υλικό

Allo mon ami!

Με μεγάλη χαρά παρουσιάζουμε δυο διαμάντια, δύο υπέροχες μηχανές των Γαλλικών σιδηροδρόμων που παραλάβαμε στο κατάστημα πριν από μερικές εβδομάδες.

 

 

Η μία κυρία έρχεται από την Roco και είναι ένα μοντέλο της 231 Ε Pacific, με διάταξη αξόνων 2-3-1 (2 εμπρόσθιοι, 3 κινητήριοι, 1 οπίσθιος). Ολες οι μηχανές παγκοσμίως που έχουν αυτήν την διάταξη αξόνων ονομάζονται ‘Pacific’.  Η Γαλλία διέθετε σε όλες τις σιδηροδρομικές της εταιρίες συνολικά, 1364 Pacific ατμομηχανές διαφόρων τύπων.

. Η συγκεκριμένη κλάση της Roco προήλθε από τον σιδηρόδρομο PO (Paris-Orleans) όπου μετά τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο ο μηχανικός André Chapelon βελτίωσε πολλές από αυτές τις μηχανές ώστε να ανταπεξέλθουν στις αυξανόμενες απαιτήσεις για οικονομία και ταχύτητα. Οι μηχανές του μετά την ανακατασκευή έφταναν τα 130χαω σε δρομολογιακή  ταχύτητα (174χαω στα δοκιμαστικά) ενώ η κατανάλωση μειώθηκε κατά 50%!

Το μοντέλο της Roco είναι άψογο από κάθε άποψη. Είναι επανέκδοση παλαιότερης 231 της εταιρίας, κατάλληλα τροποποιημένη για να δεχθεί τα δύο μεγάφωνα τοποθετημένα στο λέβητα. Κατά τα άλλα, τα μηχανικά της μέρη παραμένουν ίδια με το μοτέρ στην μεταλλική εφοδιοφόρο χωρίς μετάδοση στη μηχανή, ενώ την άψογη κίνηση αναλαμβάνει πλέον το 8pin decoder της Zimo.

Χαρακτηριστικά της μηχανής είναι οι απίθανα πολλές σωληνώσεις και τα μοχλικά, οι προσκρουστήρες ανοικτού τύπου  και τα τεράστια Αμερικανικού τύπου φορεία της εφοδιοφόρου που την κάνουν να στέκεται ψηλότερα από το σύνηθες.

 

 

Πάρα πολλές πρόσθετα μέρη για καλύτερη απόδοση των λεπτομερειών.

 

Διπλός συμπιεστής αέρα για τα φρένα.

 

Ο σύνδεσμος φέρνει εφοδιοφόρο και μηχανή πολύ κοντά.

 

Η μεταλλική βαριά εφοδιοφόρος περιέχει το μοτέρ και το zimo decoder.

 

Η πίσω σκάλα της εφοδιοφόρου με τις μεταλλικές χειρολαβές, για την πρόσβαση στο επάνω μέρος της άμαξας.

 

Τα τεράστια φορεία είναι ένα χαρακτηριστικό αυτής της μηχανής.

 

Εσωτερικό καμπίνας.
Εσωτερικό καμπίνας
Εσωτερικό καμπίνας.

 

Η αριστερή πλευρά της μηχανής φέρει τη μάρσα και την ατμογεννήτρια.

 

Η βαφή, οι γραμμές και οι επιγραφές είναι ευδιάκριτες και αναγνώσιμες.

 

Λεπτομέρειες οροφής και μπρούτζινες σφυρίχτρες.

 

 

 

 

Λεπτομέρεια ακόμα και μέσα στις καπνοδόχους.

 

Τρείς εμπρόσθιοι φανοί με μεταλλικό τρίγωνο για την τοποθέτηση χρωματιστών δίσκων ενδείξεων.

 

Ανοικτού τύπου προσκρουστήρες και τοποθέτηση των φανών ακριβώς από πάνω.

 

Ολες οι χειρολαβές και οι οδηγοί τους είναι από μέταλλο.

 

Η διπλή μάρσα της μηχανής, για τους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς κυλίνδρους,

 

 

 

Το άλλο διαμάντι που παρουσιάζουμε είναι η κλάση 241 των SNCF από την Marklin/Trix.

H Πρωτότυπη μηχανή είναι η κλάση Class 13 (241 A) των Ανατολικών Σιδηροδρόμων της Γαλλίας (EST) . Στην αρχή της δεκαετίας του ’20, οι EST χρειάζονταν επειγόντως μια κινητήρια μονάδα για να μεταφέρει τα βαριά τρένα express στη γραμμή Παρίσι – Μπέλφορτ – Βασιλεία. Η νέα ατμομηχανή σχεδιάστηκε ώστε να μεταφέρει ένα τρένο 700 τόνων με σταθερή ταχύτητα 115 km/h σε επίπεδη γραμμή, κάτι που απαιτούσε συνεχή απόδοση 2.720 ίππων. Ακόμη πιο φιλόδοξη ήταν η απαίτηση να έλκει 800 τόνους με 80 km/h σε κλίση 0,5%. Περίπου 3.540 ίπποι ήταν απαραίτητοι για αυτό – ένα υπερβολικό επίπεδο απόδοσης για τις ατμομηχανές.

Το πρωτότυπο που παραδόθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1926 από την Fives-Lille με αριθμό 41.001 είχε διάταξη τροχών “Mountain” 4-8-2, που παρουσιάστηκε στην Ευρώπη για πρώτη φορά και έναν τύπο λέβητα επίσης νέο στην Ευρώπη που βασιζόταν σε αμερικανικό σχέδιο, με μεγάλο θάλαμο καύσης καθώς και θερμικά σιφώνια τύπου Nicholson.. Σχεδιάστηκε ως τετρακύλινδρη ατμομηχανή χρησιμοποιώντας τις αρχές de Glehn/du Bousquet με χωριστά ρυθμιζόμενες βαλβίδες διατάξεως Heusinger, για τους δύο εξωτερικούς κυλίνδρους υψηλής και τους δύο εσωτερικούς χαμηλής πίεσης. Μετά από εκτεταμένες δοκιμές, κατασκευάστηκαν άλλες 89 μονάδες μεταξύ 1930 και 1934 που διέφεραν σε αρκετές λεπτομέρειες από το πρωτότυπο. Σαράντα μονάδες με αρίθμηση 241 002-041 παραδόθηκαν στους EST και 49 ατμομηχανές πήγαν στους ÉTAT. Η αρίθμηση του πρωτοτύπου ορίστηκε σε 241 001.

Ενώ οι EST ήταν απόλυτα ικανοποιημένοι με αυτές τις μηχανές στη διαδρομή Παρίσι – Μπέλφορ – Μυλούζ –οι ÉTAT που τις χρησιμοποιούσαν για την σιδηροδρομική σύνδεση των λιμανιών Cherbourg ή Le Havre, είχαν προβλήματα. Το μεγάλο βάρος και το μεγάλο σταθερό μεταξόνιο των μηχανών προκαλούσαν μεγάλη φθορά στις τροχιές. Ετσι οι ÉTAT πούλησαν και τις 49 μονάδες στους EST. Μετά την ίδρυσή τους  οι SNCF,  ανέλαβαν και τις 90 ατμομηχανές, στις οποίες δόθηκαν οι αριθμήσεις 241 A 1-41 για τις μηχανές των EST και 241 A 42-90 για τις πρώην μονάδες των ÉTAT. Οι SNCF χρησιμοποίησαν αυτές τις ατμομηχανές μέχρι την απόσυρσή τους κατά τα έτη 1960 έως 1965 κυρίως στις διαδρομές Παρισιού – Στρασβούργου και Παρισιού – Βασιλείας. Σήμερα διατηρούνται δύο μηχανές, Η 241 A 1 στο Μουσείο Σιδηροδρόμων της Mulhouse και η 241 A 65 σε λειτουργική κατάσταση στην Ελβετία. Η 241 Α65 αγοράσθηκε από το διαλυτήριο από τον κύριο Armin Glaser που την μετέφερε στην Ελβετία το 1968. Το 1979 έγινε εξωτερική αποκατάσταση από το προσωπικό επιθεώρησης του μηχανοστασίου της Ζυρίχης και σήμερα είναι πλήρως λειτουργική και ανήκει στην 241Α 65 Association από το Burgdorf της Ελβετίας.

Το μοντέλο της Marklin/Trix είναι πανέμορφο και αναδεικνύει πλήρως την μεγαλειότητα του πρωτοτύπου. Είναι κατασκευασμένη σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από μέταλλο, το μοτέρ βρίσκεται στο λέβητα και δίνει κίνηση στους τέσσερεις κινητήριους άξονες. Το decoder και το μεγάφωνο βρίσκεται στην εφοδιοφόρο που είναι μόνιμα συνδεδεμένη με τη μηχανή. Η λειτουργία του μοτέρ είναι αθόρυβη και η μετάδοση τέτοια ώστε να επιτυγχάνεται εντυπωσιακά χαμηλή ταχύτητα. Το decoder της Trix εκτός από τα φώτα μπρος/πίσω, ελέγχει τον φωτισμό της καμπίνας και την προεγκατεστημένη γεννήτρια καπνού της Seuthe.

Δύο εμπρόσθιοι φανοί με led.

 

Πάμπολλα πρόσθετα κομμάτια τοποθετημένα στον μεταλλικό λέβητα για την καλύτερη απόδοση των λεπτομερειών.

 

Μέσα από τις ακτίνες των μεταλλικών τροχών διακρίνονται όλα τα πριτσίνια και οι λεπτομέρειες του σασσί.

 

Η Marklin/Trix δίνει ένα προσθετο κομμάτι για το κάτω μέρος του λέβητα που εσωκλείει τον πίσω τροχό, αν το μοντέλο προορίζεται για βιτρίνα.

 

Η μεταλλική εφοδιοφόρος περιέχει το decoder (dcc/mfx) και το μεγάφωνο.

 

Δύο οπίσθιοι φανοί με led.
Λεπτομέρειες, βαφή και άψογες επιγραφές… σημασία μέχρι την τελευταία βίδα.

 

Οι λεπτομέρειες στην αριστερή πλευρά της εφοδιοφόρου.

 

Το εσωτερικό της καμπίνας μηχανοδήγησης. Στην οροφή το led φωτισμού.

 

Ο σύνδεσμος μηχανής και εφοδιοφόρου είναι μεταβλητός.

 

Προεγκατεστημένη γεννήτρια καπνού Seuthe.

 

Λεπτομέρειες της αμμοδόχου και το ανάγλυφο της βαρδαμάνας!

 

Ο μεταλλικός λέβητας περιέχει το αθόρυβο μοτέρ που κινεί το θηρίο αξιοπρεπέστατα από πολύ χαμηλά.

 

 

 

Σχετικά άρθρα