Κυκλώματα Σηματοδότηση

Οι εκπληκτικοί σημαφόροι της Marklin και πώς αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε δίγραμμα συστήματα.

Εδώ και μερικά χρόνια η Marklin αποφάσισε να αντικαταστήσει τους αθάνατους θρυλικούς σημαφόρους της (7039, 7040, 7041 κλπ)  που παρήγαγε από τη δεκαετία του 60. Αν αναρωτιέστε γιατί τόσο όμορφα λόγια  για τους παλιούς σημαφόρους, είναι διότι επί 50+ χρόνια παρέμεναν στην κορυφή των διαθέσιμων προϊόντων σήμανσης αφού, εκτός της βασικής αλλά ικανοποιητικής τους εμφάνισης ήταν απίθανα αξιόπιστοι. Σιγουρα χιλιάδες λειτουργούν άψογα ακόμα.

Οι νέοι σημαφόροι πρωτοεμφανίστηκαν το 2013 και ομολογουμένως είναι άξιοι αντικαταστάτες των παλαιών. Εμφανισιακά, είναι απλά υπέροχοι, ενώ η κίνηση δίνεται από servo μηχανισμούς. Είναι ψηφιακοί, έχουν δηλαδή decoder και ακούουν και στα δύο πρωτόκολλα MM/mfx και DCC, κάτι που τους κάνει συμβατούς με όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Η εμφάνιση και οι λεπτομέρειες:

Εμφανισιακά οι σημαφόροι πλησιάζουν την τελειότητα. Ο πυλώνας είναι από photοetched μέταλλο και φέρει πολλές πρόσθετες λεπτομέρειες, όλα τα γρανάζια και το κουτί του ηλεκτρικού μηχανισμού. Οι αρθρώσεις και τα απαραίτητα μοχλικά που μεταδίδουν την κίνηση στους βραχίωνες είναι εμφανή και λειτουργικά, ενώ οι λαντέρνες έχουν το σωστό μέγεθος, ωστόσο κρύβουν τα μικροσκοπικά led. Εκπληκτικοί και οι πολύ λεπτοί βραχίωνες με πάχος μόνον 0,45mm, αυτό και μόνο κάνει το σήμα ξεχωριστό.

Παρά την λεπτομερή και λεπτή του κατασκευή, το σήμα αντέχει στις ατυχείς… κρούσεις ενώ μένει πολύ καλά στερεωμένο στη βάση και τον μηχανισμό του.

H Marklin δίνει όλα τα απαραίτητα παρελκόμενα και τις καλωδιώσεις για τη σύνδεση του σήματος και με τους δύο τύπους γραμμών της (C και Κ) και όλα τα είδη μονωτικών για την απομόνωση του προς έλεγχο τμήματος γραμμής. Δίνει επίσης clips για την στερέωση στις  γραμμές C αλλά και template για την σωστή τοποθέτηση του σήματος δίπλα σε γραμμές Κ ή γραμμές άλλων κατασκευαστών και συστημάτων, ακόμα και για την τοποθέτηση του μηχανισμού του σήματος ‘underfloor’ κάτω από το επίπεδο της γραμμής.

 

Ο μηχανισμός:

To μαγικό κουτάκι που είναι και η βάση του κάθε σημαφόρου περιέχει το/τα servos της κίνησης, τους controller και το decoder. Στο κάτω του μέρος βρίσκονται τα dip switches με τα οποία ορίζεται η διεύθυνση του σήματος.

Εχει 3 υποδοχές/συνδέσεις:

Η δεξιά είναι διπολική και με αυτήν γίνεται η σύνδεση του σήματος στο ψηφιακό δίκτυο, δηλαδή στη γραμμή. Μέσω αυτής ενεργοποιείται ελέγχεται και προγραμματίζεται το σήμα.

Η μεσαία είναι τριπολική (ή διπολική ανάλογα την χρήση), είναι διακόπτης και μέσω αυτής ελέγχεται η παροχή στο τμήμα της γραμμής.

Η αριστερή είναι διπολική και είναι δεύτερος διακόπτης για τον έλεγχο πχ του εναερίου τμήματος ή για άλλη εφαρμογή.

Μέσω των CVs του decoder μπορούμε να ορίσουμε πολλές παραμέτρους του σήματος όπως long address, ταχύτητα κίνησης του σήματος, bounce effect, κλπ.

 

Τα είδη των σημάτων.

Η νέα σειρά, όπως και η παλιά, καλύπτει όλα τα βασικά μηχανικά σήματα των Γερμανικών Σιδηροδρόμων και μάλιστα σε δύο χρωματισμούς του πυλώνα γκρι και ανοικτό πράσινο, όπωςκαι δύο παραλαγές του, με λεπτό και τετράγωνης διατομής πυλώνα.

Σήμα ελιγμών Sh0/Sh1

70421 πράσινο, €72,99

70422 γκρι, €72,99

 

Σημαφόρος Hp0/Hp1 και αντίστοιχο πρόσημα Vr0/Vr1

Σημαφόροι:

70391    πράσινο λεπτό, €72,99

70392    πράσινο τετράγωνο, €72,99

 

70393    γκρι λεπτό, €72,99

 

70394    γκρι τετράγωνο, €72,99

 

Προσήματα:

 

70361    πράσινο, €72,99

 

70362    γκρι, €72,99

 

Σημαφόρος Hp0/Hp1/Hp2 ή Hp0/Hp2 και αντίστοιχο πρόσημα Vr0/Vr1/Vr2

Σημαφόροι:

70411    πράσινο λεπτό, €99,99

 

70412    πράσινο τετράγωνο, €99,99

 

70413    γκρι λεπτό, €99,99

 

70414    γκρι τετράγωνο, €99,99

 

Προσήματα:

 

70381    πράσινο, €89,99

 

70382    γκρι, €89,99

 

Κι αν δεν έχω Marklin? Η λειτουργία των σημάτων με άλλα συστήματα και κατασκευαστές

Οπως όλα τα συστήματα σηματοδότησης έτσι και αυτό της Marklin, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με όλους τους κατασκευαστές και με δίγραμμα συστήματα.

Μέσα σε ένα σήμα (με μηχανισμό) υπάρχει ένας απλός διακόπτης on/off που αλλάζει ανάλογα τη θέση του σήματος. Off όταν είναι κόκκινο και on οταν είναι πράσινο. Αυτός είναι ο διακόπτης που ελέγχει το ρεύμα στο τμήμα της γραμμής και φυσικά λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο είτε διακόπτοντας το ρεύμα στην μεσαία λήψη μιας marklin γραμμής, είτε στην μία ράγα ενός δίγραμμου συστήματος. Στο παρακάτω σχήμα φαίνεται πώς μπορεί το παραπάνω σήμα της marklin να ελέγξει τμήμα γραμμής ενός οποιουδήποτε ψηφιακού δίγραμμου συστήματος.

 

Εν κατακλείδι, θεωρούμε την σειρά αυτή σημάτων της Marklin άκρως ικανοποιητική. Μόνο μειονέκτημα, αν θεωρηθεί μειονέκτημα, είναι οτι τα σήματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν με απλό αναλογικό σύστημα.

Περισσότερες πληροφορίες για τις συνδέσεις και τις ψηφιακές δυνατότητες των σημάτων μπορείτε να διαβάσετε στο αντίστοιχο pdf: https://erail-times.gr/wp-content/uploads/2022/04/75e2a6b544485c76b5b5ee22cb740c4a1591099490.pdf

Στο σήμα μας έχουμε ρυθμίσει τις παραμέτρους για αργή κίνηση με bounce effect. Δείτε το βίντεο.

 

Σχετικά άρθρα