Κυκλώματα Νέα

Τα νέα function decoders από την Dietz

Από τον Joachim Dietz μέχρι τώρα φέρναμε στην Ελλάδα το περίφημα SUSI Sound modules, με τα οποία μπορούμε να μετατρέψουμε σε ηχητικό οποιοδήποτε decoder φέρει SUSI interface.

Αξιόλογοι πελάτες όμως μας ζήτησαν να φέρουμε και τα πολύ οικονομικά function decoders αυτού του κατασκευαστή.

Dietz DSEF1: Το function decoder έχει μία μόνον έξοδο, και ελέγχει μέχρι και 1Α φορτίο! Στην έξοδο μπορούν να εφαρμοστούν όλα τα κοινά εφέ αλλά και dimming, ενώ μπορεί να προγραμματισθεί να αποκρίνεται από το F0 μέχρι το F28. Υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης κυκλώματος αποθήκευσης ενέργειας και οι διαστάσεις του είναι 10 x 16 x 3.5mm. Τα καλώδια τοποθετούνται από τον χρήστη σε ευδιάκριτα σημεία κόλλησης. Το κόστος του είναι μόλις €9.

 

Dietz DSEF3: Το function decoder έχει τρεις εξόδους, και ελέγχει μέχρι και 1Α συνολικό φορτίο. Στις εξόδους μπορούν να εφαρμοστούν όλα τα κοινά εφέ καθώς και dimming, ενώ μπορούν να προγραμματισθούν να αποκρίνονται από το F0 μέχρι το F28. Υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης κυκλώματος αποθήκευσης ενέργειας και οι διαστάσεις του είναι 18 x 19 x 5mm. Τα καλώδια τοποθετούνται από τον χρήστη σε ευδιάκριτα σημεία κόλλησης. Το κόστος του είναι €14,90.

 

Άλλα διαθέσιμα function decoders:

ESU 59120: Με 6 ενισχυμένες εξόδους που μπορούν να ελέγξουν φορτίο μέχρι 180mA η κάθε μία. Δέχεται power pack για αποθήκευση ενέργειας ενώ οι διαστάσεις του είναι μόλις 8x7x2,4mm! Με 8 pin inteface. Κοστος €36,50

Digikeijs DR80015: Με 3 ενισχυμένες εξόδους που μπορούν να ελέγξουν φορτίο μέχρι 50mA η κάθε μία. Δέχεται κύκλωμα για αποθήκευση ενέργειας ενώ οι διαστάσεις του είναι μόλις 10x6x3mm! Με έτοιμη καλωδίωση και προστατευτικό κάλυμμα. Κοστος €22

 

Λίγα λόγια για τα function decoders

Τα function decoders είναι αποκωδικοποιητές χωρίς όμως το κύκλωμα ελέγχου του μοτέρ χωρίς δηλαδή έξοδο μεταβλητής ‘τάσης’. Διαθέτουν μόνον εξόδους ‘διακόπτες’ που όμως με τη σειρά τους παραμετροποιούνται. Ετσι με ένα function decoder μπορούμε για παράδειγμα να ανάψουμε τα φώτα ενός οχήματος ή να ενεργοποιήσουμε την γεννήτρια καπνού ή να ανοίξουμε μια πόρτα με ένα servo μηχανισμό ή ακόμα και να ενεργοποιήσουμε τους ήχους ενός sound module. Επίσης μπορούν να έχουν εφέ σε κάθε έξοδο όπως εφέ λάμπας φθορίου, νέον,  πυρακτώσεως, φωτιάς κλπ.

H χρήση τους μπορεί να είναι από τον απλό έλεγχο του φωτισμού ενός βαγονιού, μέχρι τον έλεγχο όλων των φώτων ενός ιθυντηρίου οχήματος με φώτα καμπίνας, λευκούς φανούς πορείας, κόκκινους φανούς ουράς, προβολέα κλπ.

 

Σχετικά άρθρα