Πώς να...

Εδαφοκάλυψη: Τα βασικά βήματα.

Για τη δημιουργία ενός στοιχειώδους σκηνικού φυσικού περιβάλλοντος χρειάζονται δύο σημαντικά βήματα. Το πρώτο είναι η προετοιμασία του εδάφους και το δεύτερο η τοποθέτηση φυτών, θάμνων, δέντρων κλπ. Στο παράδειγμά μας χρησιμοποιούμε μια μακέτα Ζ που δουλεύουμε αυτήν την περίοδο στο  εργαστήριό μας.

Προετοιμασία του εδάφους:

– Βάφουμε το χώρο που θα φυτέψουμε ένα βασικό γήινο καφέ, χρησιμοποιώντας απλό πλαστικό χρώμα.

– Με ένα πινέλο απλώνουμε στο χώρο της φύτευσης αραιωμένη κόλλα ξύλου. Η αραίωση είναι περίπου 40 κόλλα/60 νερό.

– Με ένα κουταλάκι ή ένα τρυπητό απλώνουμε το ‘χώμα’ με καφέ τύρφη. Στο παράδειγμά μας χρησιμοποιήσαμε την Noch 07227: https://www.erail.gr/shop/noch-07227-flock-dark-brown-20-g/.

– Με το κουταλάκι (ή το τρυπητό) απλώνουμε και λίγη πράσινη τύρφη, στο παράδειγμά μας Woodland Scenics green grass  https://www.erail.gr/shop/woodland-wt-45-fine-turf-green-grass/  και burnt grass https://www.erail.gr/shop/woodland-wt-44-fine-turf-burnt-grass/. Δεν βάζουμε πράσινο παντού, μόνον εκεί που ΔΕΝ θα φυτέψουμε θάμνους ή δέντρα. Η ποσότητα και η απόχρωση της πράσινης τύρφης εξαρτάται από την εποχή που αναπαριστούμε.

– Με ένα καλό ψεκαστήρι (που να βγάζει νέφος νερού και όχι σταγόνες), ψεκάζουμε την περιοχή. Η ενυδάτωση θα ενεργοποιήσει την κόλλα κάτω από τα στρώματα της τύρφης.

– Γεμίζουμε μια μεγάλη σύριγγα με την αραιωμένη κόλλα ξύλου και εφαρμόζουμε παντού στην επιφάνεια. Αν θέλουμε ποιο matt αποτέλεσμα (πχ αν πρόκειται να το αφήσουμε ως γρασίδι), χρησιμοποιούμε το scenic cement της Woodland, https://www.erail.gr/shop/woodland-ws-191-scenic-cement/

– Ξαναψεκάζουμε με νερό. Αυτό θα απλώσει και θα ενοποιήσει την κόλλα.

Το τελικό αποτέλεσμα.

Φύτευση Θάμνων και φυτών.
Στο παράδειγμά μας για θάμνους χρησιμοποιήσαμε φυλλώματα της Heki, το Heki flor 1550 https://www.erail.gr/shop/heki-1550/  , 1551 https://www.erail.gr/shop/heki-1551/ και το φύλλωμα Blatterflor 1675 https://www.erail.gr/shop/heki-1675/ Μια προσεγμένη ανάμειξη των τριών κάνει ένα πολύ συμπαθητικό ανοιξιάτικο αποτέλεσμα.

– Με ένα ψαλίδι κόβουμε λωρίδες των τριών υλικών σε διάφορα μεγέθη και τις ‘ξανοίγουμε’.

– Αφού έχει στεγνώσει το έδαφος, με ένα μικρό πινέλο εφαρμόζουμε πιο πυκνή ή καθόλου αραιωμένη κόλλα. Προτιμάμε τα μέρη του εδάφους που έχουμε αφήσει με καφέ τύρφη.

– Τοποθετούμε τις τούφες του υλικού δίνοντας τους κάποιο σχήμα που μας βολεύει σκεπτόμενοι πάντα «φυσικά».

– Στις καφέ περιοχές μπορούμε να φυτέψουμε και δέντρα, δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή, αρκεί να ακολουθούμε τους κανόνες της φύσης για να κάνουμε ρεαλιστικές συνθέσεις. Επίσης οι χρωματισμοί είναι άπειροι, ανακατεύοντας κατάλληλα τις τύρφες και τα χρώματα των θάμνων και των φυλλωμάτων μπορούμε να αποδώσουμε ρεαλιστικό σκηνικό σε όλες τις εποχές.

Hint! Οσο περισσότερο χρόνο και λεπτομέρειες προσθέτουμε τόσο πιο ρεαλιστικό το αποτέλεσμα. Κλαδάκια, λουλουδάκια, τούφες, γρασίδια, όλα προσθέτουν στο τελικό αποτέλεσμα αρκεί να τηρείται η φυσική ΑΡΜΟΝΙΑ και να μην προσπαθούμε να συνδυάσουμε περίεργα χρώματα και διάφορα ‘δενδροειδή’…!

Σχετικά άρθρα