Γραμμές, Επιδομή Χωρίς κατηγορία

Τα υποστρώματα της Piko A-Gleis

H Piko έχει και αυτή τη δική της γκάμα γραμμών, η οποία κατασκευάστηκε με γνώμονα δύο βασικά χαρακτηριστικά. Να είναι γραμμές συμβατές με παλαιότερες γενιές τροχαίου υλικού με τροχούς με μεγαλύτερο νύχι εκτός ΝΕΜ (π.χ. παλιά PIKO, Lima, TRIX) και να είναι όσο το δυνατόν ρεαλιστικές. Ετσι ανέπτυξε την A-Gleis με πολύ καλή λεπτομέρεια στα πλαστικά μέρη και υψηλή ράγα code100, ύψος όμως που είναι εκτός κλίμακος για την H0. Για να το ξεπεράσει αυτό, λέπτυνε σημαντικά τη ράγα διορθώνοντας οπτικά κατά πολύ αυτό το ‘σφάλμα’, καθιστώντας την χρήση της κατάλληλη και για πιο finescale κατασκευές και μακέτες.

Με τμηματική μορφολογία και προορισμό κυρίως για παιχνίδι, η κόπωση των υλικών από  το ‘βάλε-βγάλε’, ανέσυραν τα προβλήματα που συναντούσαμε μικροί όταν παίζαμε με τα τραίνα, δηλαδή τους χαλαρούς συνδέσμους, τα σπασμένα πλαστικά και τις στραβές ράγες. Για να λύσει το πρόβλημα αυτό, η Piko προχώρησε στην παραγωγή υποστρωμάτων με απομίμηση πέτρας για κάθε τμήμα γραμμής που παράγει.

Το υπόστρωμα αυτό είναι από πλαστικό και παρέχει εκτός από μια σχετικά ρεαλιστική όψη και άψογη εφαρμογή, ενώ διαθέτει εσωτερικούς πλαστικούς συνδέσμους ώστε να διατηρεί σφιχτή τη συνοχή των γραμμών. Εσωτερικά υπάρχουν επίσης σημάδια που δείχνουν πού πρέπει να κοπεί το υπόστρωμα όταν αυτό συνδέεται με διακλάδωση ή διασταύρωση.

Η χρήση του δηλαδή είναι ιδανική για μόνιμες ή ημι-μόνιμες κατασκευές και ενδείκνυται για όσους δεν θέλουν να ασχοληθούν με τη σκυρόστρωση της γραμμής, τουλάχιστον όχι άμεσα. Εμείς πάλι θεωρούμε ότι είναι μια πολύ καλή λύση για χρήση στις έτοιμες μακέτες, όπου οι απότομες ανωφέρειες μερικές φορές δημιουργούν προβλήματα και εκτροχιασμούς. Με αυτά τα υποστρώματα η γραμμή κάθεται ουσιαστικά πάνω σε μια δική της ‘ράμπα’ που εξομαλύνει τέτοια σφάλματα. Οποιαδήποτε κενά δημιουργηθούν κάτω από τα υποστρώματα λόγω αυτής της εξομάλυνσης της κλίσης, μπορούν να καλυφθούν με τη μετέπειτα σκυρόστρωση και τη διαμόρφωση του σκηνικού.

Οι γραμμές στηρίζονται πάνω στα υποστρώματα με τις ειδικές βίδες που παρέχει ο κατασκευαστής.

Συνοπτικά, πιστεύουμε ότι τα υποστρώματα της Piko είναι ένα πολύ καλό προϊόν που ανεβάζει την ποιότητα του παιχνιδιού και αποτελεί ένα μεταβατικό στάδιο από το παιχνίδι ‘στο πάτωμα’ σε κάτι πιο μόνιμο, σε μια μακέτα. Επιπρόσθετα, η κατάλληλη σκυρόστρωση μπορεί να φέρει τη γραμμή σε πολύ υψηλό μοντελιστικό επίπεδο.

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα